Wat goed is voor mijn parket is goed voor mij!

over luchtkwaliteit en hoe je je parket beschermt

inleiding

We zouden kunnen begrijpen dat, met al de verschillende vloeren en types, je door het bos de bomen niet meer ziet. Om het eenvoudig te houden kunnen we de verschillende types voor dit topic onderverdelen in 2 categorieën. Enerzijds de natuurlijke vloeren, anderzijds de geproduceerde vloeren.

Een geproduceerde vloer is vaak geslotener van structuur en heeft aldus meestal een lagere opname van water in het materiaal waardoor de invloed van de luchtkwaliteit niet besproken dient te worden. Kenmerkend aan natuurlijke vloeren (worden uit de natuur ontgonnen) is, dat ze allemaal in meer of mindere mate poreus, en dus waterdoorlatend, zijn. Zeker bij parket is het zo dat ze blijven ademen in hun structuur, dit laatste is heel belangrijk! Hierdoor zal de luchtkwaliteit, en meer specifiek de luchtvochtigheid, het uitzicht van jouw parket mee bepalen.

(Relatieve) luchtvochtigheid is heel eenvoudig gesteld het % waterdamp in de lucht. Waarbij 100% de maximumhoeveelheid waterdamp is die de lucht bij gelijke temperatuur kan bevatten. Bij meer dan 100% ontstaat er mist of condens omdat de lucht ‘oververzadigd’ is.

Voor mens, dier én parket is het belangrijk in een gezonde omgeving te vertoeven. Een te lage of te hoge luchtvochtigheid kan gevolgen hebben, van hoofdpijn en allergieën tot opgestoken planken en kloven en kieren in het parket. Zoals de titel reeds doet vermoeden mag je er van op aan dat wat goed is voor jou, ook net datgene is wat jouw parket verlangt.

Ideaal is een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en de 60%. Zorg voor 45% als ondergrens.

uitdagingen

Indien de luchtvochtigheid daalt, zal het water uit het parket verdampen en zal de parket krimpen wat tot kieren kan leiden. Omgekeerd, bij een te hoge luchtvochtigheid, kan parket zwellen en opsteken. Ook het oppervlak van de planken kan in beide gevallen aangetast worden.

Het hedendaags bouwen biedt ons enkele uitdagingen. Zo is er de ventilatie van de woning. Vroeger werden deze op een natuurlijke manier min of meer ‘verlucht’. Vandaag zijn de woningen zo geïsoleerd dat er extra ventilatie noodwendig is. Anders riskeert men onder andere een heel lage luchtvochtigheid. Daarnaast heeft ook vloerverwarming zich weten te manifesteren tot een standaard, ook waar men de keuze gemaakt heeft voor een mooi halfmassief parket. Met vloerverwarming heeft men de warmtebron heel dicht bij het vloervlak zitten. Dit betekent dat alle water eerst en vooral uit het hout zal verdampen, en pas dan uit bvb. meubilair of waterreservoirs. Vooral in de winter wanneer harder verwarmd en minder verlucht wordt, is het aan te raden dit alles wat beter in het oog te houden.

aanpak

Mits een correcte luchtvochtigheid heeft men dus minder zorgen! Wij helpen je graag verder met een hygrometer (zie afbeelding 👉), die tevens alle info verschaft waar je binnenshuis graag van op de hoogte blijft 😉! Zorg voor waterreservoirs in huis bij een te lage luchtvochtigheid en zorg voor een goed vochtig en voedend onderhoud van je parket. Wanneer de luchtvochtigheid te laag zou blijven, geven we jouw graag bij ons advies voor de aanschaf van een geschikte en stijlvolle luchtbevochtiger!